[Mowida] Huskurage - Ett enkelt sätt för dig som fastighetsägare att ta ställning
Nina Rung
Peter Rung
Introduktion
När vi på Mowida började arbeta inom fastighetsbranschen möttes vi av diskussioner kring de hårda värdena inom branschen. Det diskuterades investeringar, fastighetsutveckling, ombildningar till bostadsrätter, ventilation och bästa traktorn att införskaffa inför vintern. Alla såklart viktiga ämnen att diskutera, men vi kände att det saknades någonting.
Vi såg tidigt behovet och förstod att det även bland fastighetsägare fanns ett intresse att prata om och arbeta för de mjuka värdena. Ämnen att diskutera är många som vi ännu inte lyft och som är minst lika viktiga som smart buildings eller senaste låssystemet inom branschen. Ett praktexempel på ett viktigt ämne och en viktig organisation som vi gärna vill lyfta är Huskurage som arbetar för att öka kunskapen om våld i hemmet. Huskurage vill nå ut till fastighetsbolag runt om i Sverige i syfte att samarbeta för att kunna arbeta proaktivt när det kommer till våld i hemmet.
Huskurage delar med sig av viktig statistik på sin hemsida baserad på information från Brottsförebyggande Rådet och Nationellt Centrum för kvinnofrid. Dessa är några av de informationspunkter de delar med sig för att hjälpa oss att förstå utmaningarna vi står inför och varför vi inom branschen behöver agera:
I Sverige anmäls i snitt drygt femtio fall av våld mot en närstående om dagen. Det är fler än två i timmen. Dygnet runt, året om.
Under coronaåret 2020 anmäldes totalt 16 461 misshandelsfall mot kvinna i en närstående relation vilket är en ökning med 15,4 % jämfört med 2019.
Vart tionde barn tvingas uppleva våld hemma och vart sjunde barn blir själv utsatt för våld av en förälder. Under 2020 ökade barns samtal till Bris om psykiskt, fysiskt och sexuellt våld med trettio procent.
Statistiken talar för sig och det är tydligt att det behövs åtgärder och det arbete som Huskurage startat är ett litet men ack så viktigt steg på vägen.
Vad innebär huskurage?
Huskurage är en våldsförebyggande metod som handlar om att både förebygga, förhindra och stoppa våld mot närstående som i mångt och mycket sker bakom stängda dörrar. Som metod handlar Huskurage om att öka kunskap inom ämnet och hur du som medmänniska eller fastighetsägare kan agera om en granne utsätts för våld i hemmet.
Det handlar om att ge verktyg för att veta hur du kan agera om du är orolig för dina grannars välmående. Bland annat berörs verktyg till exempel att våga hämta hjälp från andra grannar och att kontakta relevanta myndigheter som polis eller socialtjänsten innan det är försent. En dörrknackning eller ett telefonsamtal lyfts som exempel på åtgärder som kan rädda liv.
Huvudsyftet är att sprida kunskap både om problematiken samt verktyg som finns tillhanda för att minska våld i hemmet. En av de viktiga poängen med Huskurage är att våld aldrig ska få ske i det tysta. Vi ska kunna känna oss trygga med de människor vi har runt om oss, oavsett vem vi bor med eller vilken plats vi kallar för vårt hem.
Huskurage för dig som fastighetsägare handlar i mångt och mycket om möjligheten att rusta dina hyresgäster med kunskap som gör att dom vågar agera nästa gång.
Vilka står bakom Huskurage?
Huskurage grundades 2014 av Nina och Peter Rung som båda har en bred bakgrund inom preventivt arbete med våld och sexualbrott.
Nina har i sina tidigare roller arbetat både som kriminolog och brottsutredare inom Stockholmspolisen med fokus på grovt våld i nära relationer samt grova våld- och sexualbrott mot barn. Utöver detta har Nina tidigare varit aktiv inom kvinnojouren och är utbildade genusvetare.
Peter har en bakgrund inom våldsförebyggande arbete inom både elitfotboll, skolvärlden och inom omsorgen. Med fokus på macho kulturen och på normförändring har Peter utbildat ett flertal personer och organisationer med syfte att sprida kunskap och skapa en förändring.
Hur kan fastighetsägare göra skillnad?
Det är kostnadsfritt att implementera och vara en del av Huskurages arbete för dig som fastighetsägare. Du hittar mer information på deras hemsida www.huskurage.se om hur du sprider information till dina hyresgäster och är en del av det förändringsarbete som Nina och Peter grundat.
Inlägget är skrivet av Mowida AB och får ej återanvändas på andra sidor utan Mowidas skriftliga godkännande.