[Norrskenet] Obligatorisk skötsel - lagkrav och regler för fastighetsägare gällande fastighetsförvaltning

unsplash-image-NGGkGzslIaM.jpg

Finns det några måsten gällande dig som fastighetsägare, oh ja, det är en hel del man måste ha koll på för att fullgöra sitt åtagande. Vi kommer här att kort gå in på några av dem, vi börjar med dem som är relevanta för alla, för att sedan ta upp några som enbart berör den som har den specifika typen av installation.

Egenkontroll fastighetsägare

Fastighetsägare är verksamhetsutövare och omfattas av miljöbalkens allmänna krav på egenkontroll. Det vill säga redan när det finns en risk för att verksamheten kan medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön så ska fastighetsägaren ha kontroll på detta.

Energideklaration

Energideklarationen är ett dokument med bland annat uppgifter om hur mycket energi som används i ett hus. Energideklarationen är giltig i tio år. Därefter är det byggnadsägarens skyldighet att se till att få upprättat en ny energideklaration.

SBA (Systematiskt brandskyddsarbete)

Enligt gällande lagkrav är vi alla faktiskt skyldiga att bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete. Här spelar det ingen roll om du är en BRF, ett företag, en skola eller en fastighetsägare – ett krav på systematiskt brandskyddsarbete finns alltid. För att kunna bedriva ett systematiskt brandskyddsarbete innebär det att man behöver kontinuitet och kontroll. Ni bör definiera ansvarsroller och utbilda ansvariga, för att analysera och dokumentation samt följa upp de risker som finns i verksamheten. Ett systematiskt brandskyddsarbete kan helt enkelt ses som ett sätt att ha ordning och reda i sitt brandskydd. Ett systematiskt brandskydd bör alltså bedrivas för alla byggnader eller anläggningar, dock i varierande omfattning. Detta arbete bör dokumenteras för att inte bli personberoende. Dokumentationen av brandskyddet bör vara tillräcklig för att säkerställa underhåll och att skäliga brandskyddsåtgärder, både tekniska och organisatoriska, vidtas.

OVK

OVK står för obligatorisk ventilationskontroll, denna skall utföras regelbundet, i de flesta fall mellan var 3-6 år, beroende på ventilationssystem och typ av lokal. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant. 

Tappvattensystem

För att undvika risk för legionella finns det olika krav på temperaturen av vattnet i din fastighet. Temperaturen på varmvattnet måste vara minst 50 grader vid tappvattenstället, vilket innebär att framledningstemperaturen på vattnet som går ut från din undercentral behöver vara högre. Du får dock inte heller skicka fram för varmt vatten, över 65 grader vid tappvattenstället innebär risk för skållning. I större byggnader, där man installerat cirkulationsledning för varmvattnet finns även krav på att returvattnet måste hålla minst 50 grader. Genom att ta fram och följa rutiner för regelbundna kontroller och åtgärder kan du med din egenkontroll minimera risken för tillväxt av legionella.

Radon

Du är som hyresvärd ansvarig för att bostäderna i din fastighet inte överstiger riktvärdet för radon i inomhusluften, enligt 9 kap. 9 § miljöbalken. Du ska se till att radonhalterna är mätta och även stå för mätningar och eventuell radonsanering. Mätningen av radon ingår i din egenkontroll som fastighetsägare. Miljöförvaltningen rekommenderar att man mäter radon vart tionde år, då radon kan läcka in i otätheter som uppstår när byggnaden åldras. Det finns även en rekommendation att man mäter efter större förändringar i fastigheten, som vid stambyte eller förändringar av ventilationssystem.

PCB

PCB är miljö- och hälsoskadligt och förbjudet att använda sedan länge. Trots detta läcker PCB fortfarande ut till luft och mark från bland annat äldre fogmassor i byggnader. För att förhindra detta är det viktigt att du som fastighetsägare sanerar dina byggnader från PCB. Hus som är byggda eller renoverade mellan 1956 till 1973 kan innehålla polyklorerade bifenyler (PCB). Om du äger sådana hus måste du ta reda på om det finns PCB i fogar eller golvmaterial. Inventeringen görs av en miljökonsult som har erfarenhet av byggnadsinventeringar. Visar det sig att byggnaden innehåller höga halter av PCB måste du sanera.

Hiss och portar

Har din fastighet en hiss eller motordriven port? Den som kliver in i en hiss eller använder en annan motordriven anordning ska kunna känna sig trygg och säker. Det är ägaren till en hiss eller motordriven port som ansvarar för att anordningen får den skötsel och det underhåll som krävs och att besiktningar av anordningen görs. Besiktningen genomförs av ett ackrediterade kontrollorgan, för att se till att den motordrivna anordningen uppfyller gällande hälso- och säkerhetskrav.

Köldmedierapportering

Finns det en kylanläggning i din fastighet? I så fall behöver du ta reda på vilken typ och mängd av köldmedium som kylanläggningen innehåller. Det finns krav på att kylanläggningen skall anmälas till tillsynsmyndigheten (Länsstyrelsen eller det lokala miljökontoret). Lagen kräver också minst en årlig läckagekontroll och köldmedierapportering av lite större kylanläggningar. Du måste använda ett certifierat kylföretag och tekniker med personliga certifikat och behörigheter för att genomföra den periodiska kontrollen.

Tryckkärl

I vissa fastigheter finns det tryckkärl, där vissa är klassade med besiktningskrav, på vilka det ska utföras återkommande besiktningar. Vilket intervall som dessa ska utföras på beror på vilken klass som dom hamnar i. Tryckkärl är till exempel luftbehållare, autoklaver, pannor, rörledningar under tryck, varmvattenberedare, kokgrytor i storkök m.fl. Beroende på storlek och tryck skall vissa sådana kontrolleras av så kallat ackrediterat kontrollorgan.

Ovan lista kan få även den mest lugna att känna sig aningen svettig, ska vi sälja kåken direkt? Det ser oftast värre ut än vad det är, känner man sig osäker kan man alltid vända sig till ett förvaltningsbolag, som hjälper till att ta fram en årsplan, där ovan kontroller läggs in.

Inlägget är skrivet av Norrskenet och speciellt framtaget för Mowida AB. Inlägget får ej återanvändas på andra sidor utan Mowidas och Norrskenets skriftliga godkännande.


image001.png
 

Om Norrskenet

Norrskenet Service är en modern aktör inom förvaltning och skötsel, en aktör som inte är knuten till de stora drakarna men som har erfarenhet av att driva en förvaltning där digitalisering och kundfokus är självklarheter.

Vi tror på kvalitet och långsiktighet, vi tror också att dina fastigheter behöver en förvaltare med lokal förankring som inte är knuten till en organisation i en annan del av landet.

Norrskenet Service finns här för dig, oavsett om du är en privat fastighetsägare eller om du sitter i styrelsen för en bostadsrättsförening.

Vi tror på att göra det enkelt för våra kunder. Därför jobbar Norrskenet aktivt med att ta fram smarta helhetslösningar för bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare, inom både teknisk och ekonomisk förvaltning. Vi erbjuder in- och utvändig skötsel skräddarsydd efter ert behov.

www.norrskenet.com

Föregående
Föregående

[Mowida] Lärdomar från våra kunder till dig som nybliven fastighetsägare

Nästa
Nästa

[Mowida] Huskurage - Ett enkelt sätt för dig som fastighetsägare att ta ställning