[Mowida] Lärdomar från våra kunder till dig som nybliven fastighetsägare

unsplash-image-_H7p-RZUVo4.jpg

Vi på Mowida möter dagligen personer som funderar på att bli eller som nyligen blivit fastighetsägare. Oftast kommer följande fråga på tal:

“Vad ser ni är det absolut viktigast byggklossarna och bitarna att tänka på i samband med att jag börjar arbeta som fastighetsägare?”

Det finns oändligt många potentiella svar och perspektiv när det kommer till den frågan. I detta inlägg bidrar vi på Mowida med några av de tankar och tillvägagångssätt som vi mötts och inspirerats av när det kommer till våra egna kunder.

Vi har sett många nyblivna fastighetsägare skapa en bra struktur från grunden, både när det kommer till system, kontroll av inbetalningar, hyresavtal etc. Det är tydligt att struktur underlättat en framtida tillväxt och även varit bidragande när det kommer till att skapa ett lugn i fastighetsägarens vardag.

Nedan följer några tips på vägen - med fokus på både de mjuka och hårda värden inom ämnet.

Hårda värden

  1. Struktur & ordning - Se redan från början till att ha en bra struktur på all data genom att exempelvis direkt implementera ett fastighetssystem. Att redan från början notera viktig information har du alltid nytta av. Att ha uppgifter i huvudet eller på post-it lappar är ingen höjdare och kan skada din verksamhet i längden. Att redan från början tänka systematiskt och arbeta långsiktigt har du stor nytta av i längden.

  2. Image utåt - Om du har som ambition att växa kan det vara bra att redan från början tänka på att köpa rätt Domännamn, skapa en hemsida samt e-post adresser. Dessa kan bidrar med en positiv och professionell bild av din verksamhet ut mot kunden.

  3. Arbeta med helheten i åtanke - Det kan vara bra att redan från början tänka på helheten i din verksamhet. Med detta menar vi att försöka samla så mycket du kan på en plats och koppla ihop hemsidor, e-poster, fastighets- och ekonomisystem korrekt så att du inte behöver ha olika system för olika syften.

  4. Effektivisera så mycket du kan - Vi har mötts av exempel där det mesta arbetet sköts manuellt men även av goda exempel där våra kunder vågat automatisera och effektivisera deras arbete. Att exempelvis koppla ditt fastighetssystem till ditt ekonomisystem och denna vidare till banken kan ge dig en automatisk process när det kommer till att pricka av hyrorna. Detta är endast ett exempel på hur du kan se till att effektivisera delar av din verksamhet.

  5. Tänk storskaligt om ambitionen är att växa framöver - Om din ambition är att köpa fler fastigheter kan det vara nyttigt att redan från början tänka på bolagsstrukturering. Med andra ord om du vill ha alla fastigheter i samma bolag eller separera fastigheterna i olika bolag. Samtliga upplägg har olika fördelar. Om du planerar att sälja fastigheter i framtiden kan det vara fördelaktigt att separera fastigheter i olika bolag. Om du däremot har som ambition att äga fastigheterna själv långsiktigt kan det vara ett ekonomiskt fördelaktigt val att ha samtliga fastigheter i samma bolag.

Mjuka värden

  1. Våga fråga - Vi har genom åren observerat hur många fastighetsägare som faktiskt har viljan att hjälpa till och guida nyblivna fastighetsägare med sin kunskap. Kom ihåg att du verkar inom en bransch där fastighetsägare ser varandra mer som kollegor än konkurrenter. Därmed rekommenderar vi dig att fråga lokala fastighetsbolag om råd i olika situationer.

  2. Relationen till hyresgäster - Skapa redan från start en god relation till dina kunder. Ett uppskattat sätt att göra detta i början är genom att träffa samtliga hyresgäster och ta in förslag på förbättringar, både i den enskilda lägenheten men även i de gemensamma ytorna. Lyhördhet kombinerat med handlingskraft är väldigt uppskattat, speciellt när du tar över ett redan existerande bestånd.

  3. Din egna och dina fastigheters hälsa - Det kan vara en utmaning att i början klara av att anlita någon för snöröjning, gräsklippning etc. vilket gör att det initialt kan bli många sena kvällar. Därför är det viktigt att du tar hand om dig själv så att du orkar och att du arbetar mot en plan där den ekonomiska möjligheten finns till att exempelvis anlita någon som kan ha jour så att du får vila emellanåt. Vi har fått möjligheten att observera hur bra verksamheter mår som tar hälsa på allvar - oavsett om det kommer till deras egna eller byggnadernas hälsa.

  4. Stick ut och arbeta med kunden i åtanke - Fastighetsbranschen är generellt en traditionell bransch där vi sett många exempel på fastighetsbolag som istället för att arbeta traditionellt väljer att sticka ut. Genom att erbjuda hyresgäster andra tjänster, välkomna dom med välkomstpresenter eller anordna årliga tillställningar har en del fastighetsbolag nått en hög kundnöjdhet redan från start.

Det är självklart även viktigt att ha i åtanke de juridiska, ekonomiska och förvaltningsperspektivet när det kommer till att startat upp ett fastighetsbolag. Dessa ämnen kommer vi att beröra kommande månaderna i vår kunskapsbank. Ni kan redan nu läsa mer om vad fastighetsförvaltare tipsar om för nya fastighetsägare vad gäller fastighetsskötsel.

Har du fler tips till nyblivna fastighetsägare?
Ta kontakt med oss via kunskapsbank@mowida.com så lägger vi till dina tips.


Inlägget är skrivet av Mowida AB och får ej återanvändas på andra sidor utan Mowidas skriftliga godkännande.

Föregående
Föregående

[Norrskenet] Tips för nya fastighetsägare gällande fastighetsskötsel

Nästa
Nästa

[Norrskenet] Obligatorisk skötsel - lagkrav och regler för fastighetsägare gällande fastighetsförvaltning