[Smetana] Utvändig målning av fasader

unsplash-image-9hCoIC4qkRc.jpg

Många kan tro att färg är till för att våra fasader ska se trevliga och snygga ut, så är det, men det är ju inte hela sanningen. Våra Träfasader, fönster mm behöver skyddas från vind vatten och sol.


Eu krav och uppbyggnad av grundfärger
Idag har våra färgfabrikanter krav från EU om att tillverkning av färg ska följa vissa riktlinjer, både vad gäller utsläpp på fabrikerna, samt själva produkterna som ska vara miljövänliga enligt deras riktlinjer. Det innebär att dom flesta stora tillverkare har gått över till vattenlösliga produkter. Vi som lärt oss lite kemi, vet ju att oljemolekyler är mindre än vattenmolekyler.

Hur får man då ihop det här, jo man slungar in oljemolekylen in i en vattenmolekyl, innebär att när färgen är blöt så är den vattenlöslig, men när den torkat så är bara oljemolekylen kvar, dom flesta grundfärger är idag uppbyggd så.

Varför ska man då ha oljemolekyler på våra träfasader? Oljemolekylen är ju mindre och bildar ett täckande skikt, jag brukar förklara det så här: häll golfbollar i en hink sedan häller vi tennisbollar i en hink.Golfbollarna föreställer oljemolekyler, innebär att det blir mindre lufthål mellan bollarna.

Nu går vi vidare till själva utförandet.

1.Bekanta dig med tidigare utförande
Man ska alltid förvissa sig om vad det är för produkter som använts tidigare, kolla gamla fakturor, eller prata med din färgleverantör, så kan dom göra en färganalys. Grundregeln är att man använder samma produkt igen, men har man en nedgången oljefärg så går det att måla med akrylat, så det blir en bedömning från fall till fall.

2.Tvättning
Tvättning ska alltid ske innan målning, dock inte om man ska blästra fasaden, då är det onödigt. Man blöter fasaden samt påför tvättmedel, som finns på alla färgbutiker, med en pumpspruta, sedan borstar och sköljer man bort smuts samt tvättmedlet.Vi tvättar alltid med högtryck men vi är noga med att det får stå och torka i 1,5 -2 veckor, samt att vi alltid mäter fuktkvoten innan målning. (Ska vara max 16 % ) Sedan kan man gärna tvätta fasaderna vart femte år för att få bort påväxt och smuts, det förlänger underhållet.

3.Skrapning
Skrapning till fast underlag är ett tråkigt men nödvändigt arbete, måleribranschen har ännu inte hittat en bra ersättare för den traditionella skrapan, förutom blästring, men det slår sönder träet så det blir en grov fasad.

4.Grundning
Sedan kommer vi till grundning, som är ett viktigt moment med tanke på att det är en oljegrund som ska ge ett bra skydd, jag rekommenderar nästan alltid helgrundning.

5.Toppfärg
När vi grundat, är det dax för toppfärg, då har vi olika produkter att välja på, antingen en ren akrylatfärg, som inte har någon olja, eller en hybridfärg med den teknologi jag beskrivit innan. Akrylat håller glans samt kulör allra bäst, hybridfärgen klarar inte av att hålla kulör samt glans så den kan ge ett `sunkigare` intryck efter något år. Jag rekommenderar nästan alltid 2 toppstrykningar, men ibland så räcker det med en strykning på norrsidan eftersom solen inte brutit ned den lika mycket som på södersidan.

Inlägget är skrivet av Smetana och speciellt framtaget för Mowida AB. Inlägget får ej återanvändas på andra sidor utan Mowidas och Smetanas skriftliga godkännande.


smetana-header.jpg
 

Om Smetana - design, Måleri & Kakel

Smetanas Måleri är en målerifirma i Umeå som idag drivs av den tredje generationen Smetana. Vi känner stor kärlek till måleri och utför alltid våra tjänster av yppersta kvalitet till både företag och privatpersoner. Hederlighet, noggrannhet och ärlighet är de ledord som vi alltid arbetar utifrån för att kunna leverera ett fantastiskt slutresultat på arbetet som alltid har trygghetsgaranti.

Vi kan hjälpa till med måleri både inomhus och utomhus, tapetsering, kakel och plattsättning samt totalentreprenad. Som kund ska du alltid känna dig trygg i våra händer, vi tar ansvar för varje utfört moment som vi gör med stor passion. Anlita oss för både små och stora uppdrag – vi finns här för att tillfredsställa era önskningar och renoveringsdrömmar.

www.smetanasmaleri.se

Föregående
Föregående

[Mowida] 4 tips - Så effektiviserar du din verksamhet

Nästa
Nästa

[Norrskenet] Tips för nya fastighetsägare gällande fastighetsskötsel